Jeugd nieuws‎ > ‎

Gebroeders Wennink presteren sterk op het veld bij EK

Geplaatst 8 mei 2016 12:28 door Peter Veelers   [ 14 mei 2016 02:32 bijgewerkt door Marc Luft ]
Op een geweldig geprepareerde verlengde baan van KV Reutum kwamen vandaag de Ootmarsummers Rick Kamphuis, Jesse en Jochem Wennink in actie. Rick Kamphuis werd gecoached door zijn vader Richard en oom Erik Kamphuis. In de derde groep ging Rick Kamphuis gespannen van start. Hij was zijn kloot te vroeg kwijt zodat hij zijn slag niet kon afmaken. Het resultaat was slechts 114 meter. Zijn vele supporters van Oud Ootmarsum bleven positief en probeerden Rick naar lange schoten te schreeuwen. Ook in de volgende schoten kwam hij niet van de spanning af. Het tweede schot was met 140 meter niet optimaal maar wel acceptabel. Er volgden schoten waarbij hij telkens de kloot te vroeg los liet of scheef over de baan gingen. Rick ging naar 230, 370, 453, 550, 630, 745, 845, 910 meter.  Bij het laatste schot gooide hij nog eens alles uit de kast met een schot van 179 meter! Het eindresultaat was 1089 meter. In het sterke veld van 20 jongens werd hij zeventiende. 

Jesse Wennink ging onder begeleiding van vader Hans en broer Jochem van start in de vierde en laatste groep. Vele Brinksupporters waren aanwezig en in bezit van een grote Brinkvlag beschikbaar gesteld door echtpaar Smelt van cafe Blom. Ook bij Jesse zat de spanning er op. Hij beurde zijn kloot te hoog op en bereikte 120 meter, waar 150 meter zeker tot de mogelijkheden behoorde. Ook zijn tweede schot was te hoog opgebracht. Desondanks liep zijn kloot naar 268 meter. Ook het derde en vierde schot waren niet optimaal. Jesse ging van 404 naar 516 meter. Vanaf het vijfde schot ging Jesse alles of niets spelen. Met resultaat! Van 641 als een raket bij het zesde schot naar 770 meter. Ook het zevende schot was perfect, naar 900 meter. Het achtste schot bij de bocht kreeg zijn kloot een beroerde val, hetgeen zo'n 25 meter kostte. Op 1006 meter bleef hij steken. Het negende schot was geweldig. Een schot van 149 meter! Op 1155 meter mag Jesse aanleggen voor zijn laatste schot. Het eindresultaat was 1285 meter. Jesse eindigde uiteindelijk als beste Nederlander op een zesde plaats. Slechts 1 meter achterstand op de nummer 5, de Duitser Uphoff. Al met al een geweldige prestatie voor de nog maar 16 jarige schutter. De winnaar werd de Duitser Schuler met liefst 1400 meter, een kampioenschapsrecord. Verder werd bekend dat Jesse Nederland mag vertegenwoordigen bij de King off the roadwedstrijd in Cork in Ierland. Deze wedstrijd zal plaatsvinden in het tweede weekend van oktober.

In het ploegenklassement werd de bronzen plek bereikt.

Jochem Wennink ging bij de heren in de tweede groep van start. Vader Hans en Cor Steghuis waren zijn begeleiders. Jochem kende geen zenuwen en ging als een raket van start met een schot van 160 meter. Het tweede schot was nog beter. Een schot van 193 meter! En dat op het veld! Jochem ging bij het derde schot stoïcijns verder. Na 3 schoten lag hij op maar liefst 511 meter. Helaas mislukte het vierde schot. Jochem wilde te graag, haalde zijn voor zich langs en zag zijn kloot links in de berm eindigen. Een schot van slechts 98 meter. Inmiddels kwamen er meer en meer toeschouwers. Naar schatting waren er ruim 6000 toeschouwers op de baan te vinden. Het werd dan ook steeds lastigers om de schutters de ruimte te geven om te schieten. Iedereen reageerde echter gehoorzaam en deed een stapje achteruit. Marc Luft maakte telkens vrij baan zodat Jochem nog enig zicht had op zijn schoten. Bij het vijfde schot pakte Jochem de draad weer op. Hij schoot naar 740 meter. Ook het zesde schot was subliem naar een afstand van 886 meter. Het zevende schot was niet gemakkelijk. Jochem moest de bocht aansnijden. Hij pakte de bocht op anderhalve meter van de scheiding. Hij deed dat geweldig. Ondanks dat de baan 20 meter breed was liep de kloot met erg veel vaart links de baan uit. Het resultaat was een tussenstand van 1028 meter. Bij het volgende schot had de Ier in zijn groep erg veel geluk dat een mislukt schot opnieuw mocht omdat een toeschouwster stond te slapen naast de baan. Het scheelde hem 75 meter. Jochem kreeg hier niet veel van mee. Het achtste schot was van hoog niveau, liefst 187 meter! Ook het negende schot was super. Een afstand van 170 meter! Ongekende afstanden op het onderdeel veld. 
De baan was echter zo goed, dat het bijna een straat leek. Een groot compliment voor de organisatie. Inmiddels was de Ier achterhaalt. Het laatste schot mocht Jochem aanleggen vanaf 1385 meter. Hij moest terug naar het 1375 meterpunt omdat het eindpunt van de baan in zicht kwam. Het laatste schot was ook geweldig. Hij pakte het Europees record met 1531,90 meter. Jochem pakt de leiding na 2 groepen. Maar iedereen kon aanvoelen dat dit record niet lang stand zou houden onder deze bizar goede omstandigheden. De favorieten moesten nog starten. De Ier O'Donovan was erg sterk onderweg met een onwaarschijnlijke uitschieter van een schot met een afstand van 260 meter. Hij passeerde de grens van 1700 meter met 4 meter. Melle Analbers was ook sterk onderweg. Hij had echter pech met zijn zesde schot. Deze kreeg een erg slechte val rechtsaf. Maar ondanks dit gegeven bereikte hij 1675 meter. Dat zou uiteindelijk goed zijn voor een vierde plaats, slechts 2 meter van het brons verwijderd, de Ier, Sexton. Maar het kon nog beter. Rob Scholten van Neje Haarbig bleek een klasse apart. Hij wist een onwaarschijnlijke afstand te bereiken van 1770 meter!! Dit is nog verder dan de winnaar op het onderdeel straat. Hij pakte het goud. Jochem werd uiteindelijk vijftiende in een enorm sterk veld van 40   Klootschieters. Voor de Nederlanders was het toch al een geweldige dag. Renske Arens pakte bij de meisjes het goud terwijl Silke Tulk bij de vrouwen goud pakte. 

In het ploegenklassement pakten de heren de zilveren plak. Nederland kan terug kijken op een zeer succesvol kampioenschap, perfect georganiseerd en enorm veel publiek. In het jaar 2036 mag Nederland het E.K. Opnieuw organiseren. Over 4 jaar is het Duitse Schleswig Holstein aan bod om de organisatie op zich te nemen.

Comments