Nieuws‎ > ‎

Klootschietersvereniging De Brink vijftig jaar jong mede dankzij talentvolle jeugd

Geplaatst 27 okt. 2018 02:00 door Marc Luft   [ 27 okt. 2018 02:05 bijgewerkt ]

Op 25 oktober 1968 is klootshietersvereniging De Brink officieel opgericht. In 2018 is de jubilaris vijftig jaar jong en dat is het gevolg van een duidelijke visie, want de club kent een talentvolle jeugdafdeling, die inmiddels zijn vruchten afwerpt. In dit jubileumjaar pakte de jeugd van De Brink de nodige prijzen en afgelopen zondag tijdens de rondewedstrijd waren maar liefst drie jeugdteams succesvol voor hun vereniging en die drie gouden medailles kleuren de club en bewijzen dat ze op de goede weg zijn met hun (jeugd)beleid. En voeg daarbij de jeugdige leeftijd van het eerste van De Brink dan lijkt de toekomst gewaarborgd en is deze jubilerende vereniging jong van geest en klaar voor de komende jaren.


De jeugd klopt nadrukkelijk aan de deur, maar een vereniging kent een verleden en heeft leden, die aan de basis hebben gestaan van deze ambitieuze en homogene klootschietersclub. Eén van hen is Henk Kamphuis, die vanaf het begin betrokken is geweest bij De Brink. Samen met onder meer ‘Gait van Dieks’ (Gait Eertman), Frans Kamphuis en Gerard Luft.

“Ik weet nog,” vertelt Henk Kamphuis, “Dat Gait van Dieks en ik de afspraak maakten om aspirant leden te benaderen. Dat vond vooral plaats langs en rondom de Laagsestraat dat destijds in de volksmond ‘op ’n Brink’ werd genoemd. We kregen een groepje enthousiastelingen bij elkaar en hebben de vereniging opgericht met het samenstellen van de statuten tijdens een eerste vergadering in café de Grens.  “We waren nog niet direct lid van een bond en smeten tegen bedrijven, vriendengroepen of andere wijken en klootschietersgroepen/verenigingen. We schoten veel op straat en ik weet nog goed dat we een wedstrijd speelden tegen Apparatenbouw. Het was spekglad en we hadden een kruiwagen met zand bij ons en strooiden met een bats zand op de weg om het wat stroever te maken. We kregen in dat beginjaar steeds meer aanmeldingen en ook het verzoek van de TKC om ons bij hen aan te sluiten om zo in competitieverband te kunnen schieten. Gait van Dieks wilde dat wel, maar stelde als voorwaarde dat de wedstrijden op zondagmorgen, en niet op zondagmiddag zoals toen gebruikelijk was, te laten plaatsvinden.

Het bestuur van de TKC stemde toe en dus staat de Brink eigenlijk aan de basis dat de  competitie voor het klootschieten, bijna vijftig jaar geleden,  van de zondagmiddag naar de zondagmorgen verhuisde, “ beschrijft Henk Kamphuis die beginperiode. De voormalige mede-eigenaar van Kamphuis Transport heeft vanaf het begin nauwelijks een zondag overgeslagen. Een trouw lid, die het echter nooit verder schopte dan het zesde, maar daar ook geen enkele spijt van heeft. “Henk is onze eeuwige belofte,” lacht jeugdcoördinator Erik Kamphuis, “Maar wel een voorbeeld voor ons allemaal, want hij is er altijd en je kunt iedere keer weer een beroep op hem doen.” Henk Kamphuis is dan ook bij de jubileumactiviteiten betrokken en regelt daarvoor allerlei zaken. Toch heeft dit trouwe, enthousiaste De Brink lid nooit in het bestuur gezeten. “Mijn broer Jan en ik hebben ons een keer tegelijkertijd opgegeven als kandidaat, maar hij kreeg één stem meer……….. Vind ik niet erg, want dat geeft me mooi de gelegenheid om ieder jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering aan Toon Siers te vragen hoeveel mollen hij bij en op de baan heeft gevangen. Ik wil namelijk graag die jas van mollenbont afhebben……..,” vertelt een glimlachende Kamphuis.
Successen binnen KV De Brink
De gouden klootschietersvereniging heeft in haar historie de nodige successen gekend. Namen als Frans en René Fox, Roy Kienhuis, Arthur Timmerhuis, Michel Groeneveld en Marc Luft circuleren dan in de ronde, maar er zijn meerdere Brink-spelers en teams, die geweldige prestaties hebben geleverd. Op de Palmares van de jubilaris prijken TKC trofeeën, Rabo – en NKB cups en deelname aan NK’s, EK’s en WK’s. Marc Luft blikt met trots op die erelijst, die te vinden is op de site van De Brink. De bijna vijftigjarige Luft werd lid in 1976. Mijn pa, Herman Luft, kwam thuis met de mededeling dat mijn broer Walter en ik vanaf nu lid waren van KV De Brink. Mijn pa was zelf een fanatiek klootschieter en heeft het gelijk aan zijn zijde gehad om mij lid te maken, want het is voor mij
 een prachtige sport en een vereniging waar ik me enorm thuisvoel,”  benadrukt Marc Luft de goede keuze van zijn pa Herman. “Ook in onze jeugdjaren kregen we al de nodige trainingen en daar  hebben we veel profijt van gehad. Onze lichting groeide door naar het eerste en samen hebben we de nodige successen mogen behalen. Zelf mocht ik vorig jaar de ‘veuropscheeter’ zijn van Twente Noord, die het jaarlijks opneemt tegen Twente Zuid in de strijd om de Zilveren Kloot. Dat vond ik best een hele eer en als je die wedstrijd dan ook nog wint, dan geeft dat een heel voldaan gevoel.”Een ommekeer in 2014 zorgt voor nieuw elan
Klootschietersvereniging De Brink heeft jarenlang kunnen bouwen op een goede generatie, maar met het klimmen der jaren was er toch te weinig aanwas om deze ‘gevestigde orde’ adequaat te vervangen. Met de talenten Jochem en Jesse Wennink kende de club aanstormende jeugd met klasse , maar het was te weinig om op den duur de club levend te houden. “We stelden ons de vraag: ‘Moeten we de club laten doodbloeden, of maken we een nieuwe start’.  Niemand koos voor het eerste, “ vertelt jeugdcoördinator Erik Kamphuis, ”Dus hebben we een clinic voor de jeugd gehouden. We hebben echt alles uit de kast gehaald om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er kwamen maar liefst 28 kinderen, waarvan we er 18 overhielden. Met deze groep zijn we intensief aan het trainen geslagen en het resultaat mag er zijn. Vorige week haalden we drie keer goud en dat geeft ons wel de bevestiging dat we op de goede weg zijn. We hebben vooral plezier in de manier, waarop deze jeugd betrokken is bij De Brink. Ze stralen lol uit en met hun leiders hebben ze een klik en dat maakt het tot een mooi geheel waar we erg veel van genieten. Met deze jeugd hebben we toekomst,” geeft Erik Kamphuis aan vertrouwen te hebben in deze nieuwe lichting.

“Met Steven Groeneveld hebben we echt een talent in huis, die door gericht te trainen alleen maar beter is geworden. En dat geldt ook voor de nog jongere Tim Hendriks, een leergierige knaap, die het in zich heeft om veel te bereiken. Maar ook de andere jongens maken stappen en dat vertaalt zich in mooie prestaties waar ze vertrouwen uit putten,” vult Marc Luft aan. Marc en Erik kijken elkaar even aan en beginnen beiden te lachen. “We hebben nog wel een mooi verhaal over Bill Kottink, “ vervolgen ze,  “Als kinderen lid worden van De Brink krijgen ze van de vereniging een baankloot. De jeugd groeit in lengte en op een bepaald moment is deze kloot te klein. Dus stelden we aan Bill voor om een andere kloot te nemen, maar van deze wilde hij maar geen afstand doen. Wat hebben we veel met hem gepraat en uiteindelijk kregen we het voor elkaar dat hij een iets grotere kloot kreeg om mee te nemen naar de trainingen en de wedstrijden. Niet veel later kwam hij bij mij,” aldus Erik Kamphuis, “Ik geef mijn kloot terug, die mag ij hebben. Op dat moment nam hij definitief afscheid van zijn eerste kloot waar hij enorm aan gehecht was. Dit is toch prachtig, zoals deze jongen met zijn sport omgaat.”

De Binnenesbaan
25 oktober 1968 is de datum dat De Brink is opgericht. In die beginjaren schoot men veel op straat, maar natuurlijk ook op de baan. De Kerspelweg in het Ottershagen vormde een aantal jaren het decor voor de nog jonge vereniging. Maar ook het zandpad tussen Wiemselweg en Ottershagenweg werd het strijdtoneel van legendarische wedstrijden en dat gold ook voor het zandpad tussen Laagsestraat en Uelserdijk, nabij de Postelhoekweg.

Inmiddels was Herman Groeneveld voorzitter geworden van De Brink. “Hij was degene, die zich enorm heeft ingezet voor de baan in de Binnenes. Hij heeft echt alles in het werk gesteld om daar met onze club te kunnen klootschieten. En dat is Herman gelukt. De Brink schoot eerst over het zandpad, maar door zijn enorme drive lukte het hem om een grasbaan te krijgen.  In eerste instantie tot aan het hoogste punten, maar later kwam er nog een stuk bij naar beneden toe richting het Lädderke.  We hebben veel aan Herman Groenveld te danken.

Hij was een belangrijke man binnen onze club. Niet alleen met ideeën en initiatieven, maar ook een bindende factor. Daarnaast is Toon Siers ook zo’n clublid, die al jarenlang de Binnenesbaan heeft onderhouden. Dat doet hij op een voortreffelijke wijze, want we hebben echt een unieke locatie voorzien van een prachtige baan,” complimenteren Marc Luft en Erik Kamphuis de voormalige voorzitter Herman Groeneveld en ‘baanbeheerder’ Toon Siers.


Jubileumactiviteiten
Het hele jaar door heeft KV De Brink in het kader van het jubileum allerlei activiteiten ontplooid. De bekende superronde van 15 kilometer is verschoten. In april werden de leden verrast met een feest en eind mei  was er een feestmiddag – en avond voor de jeugd. Arjan Smelt, uitbater van het clubcafé, kwam met het idee van een Karbonaderonde.

Dat bleek een doorslaand succes, want in dit jubileumjaar kende het evenement een record van 150 deelnemers. Het kamp eind juni voor de jeugd was super en op 16 september was er het jubileumtoernooi. Zaterdag 27 oktober wordt het jubileumjaar afgesloten met een knalfeest in het eigen home café de Mors. “In de loop der jaren is er veel georganiseerd, waaronder de KK ronde. Frans Kamphuis en Bernard Keupink tekenden voor de organisatie en nu ze een respectabele leeftijd hebben bereikt is dit overgenomen door Bart Kienhuis en Henk Kamphuis. Daardoor blijft de KK ronde – de eerste letter van hun achternamen – intact. Ook de superronde, bedacht door Bommetje (Ben Olde Meule) is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. De vereniging is echter levensvatbaar en daarom kunnen we met een gerust hart dit jubileum met elkaar vieren. We willen niet stil blijven staan en proberen steeds weer om de jeugd enthousiast te maken voor deze mooie sport. We hebben een mooie club, de betrokkenheid is groot, veel kunnigheid en daarnaast zie je dat de vaders worden opgevolgd door de zoons en momenteel kloppen de kleinzoons aan de deur. Dat is mooi om te zien en mede daarom zijn we trots om lid te zijn van deze unieke club,” besluiten Marc Luft, Erik Kamphuis en nestor Henk Kamphuis.

KV De Brink is een bekende klank in de klootschieterswereld en dat heeft de club in vijftig jaar met veel energie en inzet weten op te bouwen. “Het is bij ons niet alleen klootschieten, maar ook een sociale gebeurtenis. We hebben een clinic gehouden voor de CMV jeugd van Springendal Set-Up ’65, trainen in de winter bij KOSC en zorgen voor de garderobe bij het gala van de Hènige Slepvèènt. Dat doen we heel graag en het tekent de club dat we altijd mensen kunnen benaderen, die ons daarbij willen helpen. Het geeft aan dat deze klootschietersvereniging vijftig jaar bestaat, haar gouden jubileum viert, maar ook met optimisme uit kan kijken richting de komende jaren. Alle reden dus om het jubileum met veel vertrouwen te vieren,” besluit dit De Brink trio dat met hart en ziel verbonden is aan deze gouden club.


(tekst: Peter Baanstra, http://www.inenomootmarsum.nl/)

Comments