top of page

EK klootschieten, hele ervaring voor Cisse Luft.

Afgelopen weekend stond in het teken van het Europees Kampioenschap klootschieten in het noord Duitse Neuharlingersiel.

Klaar voor de wedstrijd.

Cisse Luft van de Brink heeft zich geselecteerd voor de onderdelen veld en zetten, hij behaalde hier een mooie 11e plek op het veld en een 16e plek met het zetten.

De Nederlandse delegatie vertrok op woensdag 8 mei, alwaar ze konden inchecken in het hotel waar alle sporters en begeleiders zaten van Duitsland, Ierland en Italië.

Benieuwd naar de veldbaan, ging men hier naar toe en schrok iedereen van de gesteldheid van de baan. Namelijk een grasland tussen de dijk van de Noordzee/ Waddenzee en de weilanden was pas één keer gemaaid op een hoogte van 12 á15 cm. Geen dichte graszode, geen kort gras waar de afgelopen jaren voor en op getraind was. Een fikse tegenvaller maar voor iedereen het zelfde.


Cisse Luft in actie op het veld.

Op de donderdag, morgens nog eerst getraind, was er in de middag een vlaggenparade die door duizenden toeschouwers bezocht werd, aansluitend de opening op het festivalterrein.


Veldwedstrijd.

Vrijdags 10 mei stond de veldwedstrijd op het programma en om 9 uur in de ochtend mocht Cisse starten. Onder luide aanmoedigingen van de vele meegereisde KV de Brink supporters en Opa Johnnie was zijn eerste schot iets te laag voor deze baan, zijn daaropvolgende schot was al beter en vanaf zijn derde schot ging het crescendo. De Italiaan Noell Spadoni in zijn groep was geen partij en bleef ver achter de rest. Jesse Schreiber van de Duite bond VSHB pakte Cisse na 7 schoten een schot voorsprong op. Het onderlinge "gevecht" met de jonge Ier Daniel Wilmot werd in het voordeel beslist door Cisse bij het 700 meter punt.

Het jongensteam van Nederland op het podium voor de derde plek. 2e van rechts Cisse Luft.

Alleen Devin Hilmmer van de organiserende bond FKV liep vanaf het eerste schot al weg bij zijn concurrentie, na 5 schoten lag hij op 500 meter, uiteindelijk behaalde hij de eerste plaats met een afstand van 946,35 meter in 10 schoten, en de Europese titel.

Cisse eindigde uiteindelijk op de 11e plaats met 794,30 meter. Nummer twee was Cathal Creedon uit Ierland met 893,85 meter en Max Oude Engberink van Vooruitzicht behaald een uitstekende derde plaats met 880,55 meter. In het landenklassement behaalde de Nederlandse jongens een derde plek.


Op de zaterdag waren de straatwedstrijden ingepland, hier is Nederland zeer succesvol geweest. Door van de 12 medailles er 7 te winnen. Op de site https://www.bosselsaison.de/ kun je de gehele uitslag vinden van het EK.


Het zetten (de afstand in de lucht op het moment van los laten tot de plek waar hij land) of zoals het in Duitsland Klootschiessen genoemd wordt is een echte Duitse aangelegenheid. De prijzen worden verdeeld over de twee Duitse bonden, de FKV Friessische Klootschieters of de VSHB uit Schleswich Holstein.

Cisse behaalde hier een 16e plaats met een afstand van 147,10 meter in 3 schoten. De winnaar Thede Klinck werd eerste met een afstand van 227,90 meter met alle worpen over de 75 meter! Bij de mannen was de langste worp over de 94 meter.


Al met al was het een goed georganiseerd toernooi, met geweldige sportieve prestaties en heel veel gezelligheid en saamhorigheid met alle deelnemers. Er waren Zwitsers en Spanjaarden aanwezig om te kijken hoe een dergelijk groot toernooi georganiseerd word.

Het klootschieten leeft en in Ootmarsum kun je dat doen bij KV de Brink!
44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page